Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Πονόδοντος: Τρεις άμεσες και έυκολες λύσεις για να σας περάσει


Ο πονόδοντος είναι μια σχετικά συχνή και πολύ επώδυνη κατάσταση για πάρα πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει μια εξαιρετική σπιτική θεραπεία που μπορείτε να δοκιμάσετε και η οποία λειτουργεί σαν αντισηπτικό και αναισθητικό, που μειώνει τον πόνο σε ελάχιστο χρόνο.

Ο πονόδοντος έχει μια "αχίλλειο πτέρνα": Το γαρύφαλλο είναι ένα μπαχαρικό με γλυκιά γεύση που έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει ευγενόλη, η οποία είναι ένα ισχυρό αναισθητικό και αντισηπτικό που θα σταματήσει τον πόνο, αλλά και θα καθαρίσει το στόμα σας και θα αφαιρέσει την κακή αναπνοή.

Υπάρχουν τρεις τρόποι που πρέπει να ξέρετε για να απαλλαγείτε από τον πονόδοντο, χρησιμοποιώντας κλωναράκια από μαγειρικό γαρύφαλλο:

1. Γαρύφαλλο σε σκόνη

Θα πρέπει πρώτα να ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό αλατόνερο. Στην συνέχεια πάρτε μια “πρέζα” από το τριμμένο γαρύφαλλο και εφαρμόστε τη στο σημείο των ούλων του δοντιού που σας πονάει. Μετά από λίγα λεπτά θα νιώσετε ανακούφιση από το μούδιασμα στο συγκεκριμένο σημείο.

2. Ολόκληρα γαρίφαλα

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε και πάλι είναι να ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό αλατόνερο. Στην συνέχεια βάλτε δύο ή τρία κλωναράκια γαρύφαλλου στο στόμα σας, κοντά στην περιοχή που πονάει και περιμένετε λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Όταν μαλακώσουν, μασήστε τα (όσο σας... επιτρέπει ο πονόδοντος) και στη συνέχεια το γαρύφαλλο θα απελευθερώσει τα φυσικά φαρμακευτικά του έλαια.

3. Έλαιο από γαρύφαλλο

Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το γαρύφαλλο ενάντια στον πονόδοντο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι: έλαιο από γαρύφαλλο, βαμβάκι και μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Τι πρέπει να κάνετε: Χρησιμοποιούν ζεστό αλατισμένο νερό για να ξεπλύνετε το στόμα σας, διαδικασία που θα προετοιμάσει τα ούλα και τα δόντια να απορροφήσουν το έλαιο. Ανακατέψτε μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με λίγες σταγόνες από έλαιο γαρύφαλλου. Εφαρμόστε το στην περιοχή που αισθάνεστε πόνο χρησιμοποιώντας λίγο βαμβάκι. Απλώστε το με αρκετές, αλλά απαλές κινήσεις.

Μην ξεχνάτε ότι το γαρύφαλλο είναι μια “πρόχειρη” και προσωρινή αντιμετώπιση του πονόδοντου, που σκοπό έχει την άμεση ανακούφιση, αλλά όχι φυσικά την ίαση. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες θεραπείες για να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο.

http://www.usay.gr/article/110519/ponodontos_treis_ameses_kai_eykoles_lyseis_gia_na_sas_perasei.html

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ακμή και θεραπεία ουλών ακμής


Η ακμή είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη σμηγματόρροια. Προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, το κορμό και σπάνια άλλες περιοχές του σώματος.

Πότε εμφανίζεται?

Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ( 10 -17 ετών στις γυναίκες και 14 – 19 στους άνδρες ) αλλά μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 25 ετών ή και αργότερα. Από ακμή πάσχει το 30-50% των εφήβων.

Που οφείλεται η ακμή?

Η ακμή είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ( η πλειοψηφία των ασθενών έχουν στο οικογενειακό τους ιστορικό κάποιο γονέα που έπασχε από σοβαρή μορφή ακμής ), σε ενδοκρινολογικούς παράγοντες ( οι γενετήσιες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη παθογένειά της ) και σε βακτηρίδια ( Propionibacterium acnes ).

Τι προκαλεί έξαρση ή υποτροπή της ακμής?

 Έξαρση της ακμής προκαλούν το stress, η τριβή και η πίεση του δέρματος ιδίως με τα χέρια, οι κλιματολογικές συνθήκες ( φθινόπωρο και χειμώνας ) και τα ακατάλληλα καλλυντικά.

Υπάρχουν στάδια στην ακμή?

Η ακμή διακρίνεται στην ήπια, στη μέτρια και στη βαριά ακμή. Ανάλογα με το στάδιο χορηγείται και η αντίστοιχη θεραπεία.

Απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος για την ακμή?

Οι γυναίκες που πάσχουν από ακμή θα πρέπει να υποβληθούν σε ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων για τον αποκλεισμό του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Υπάρχει θεραπεία για την ακμή?

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου και εξατομικεύεται για το κάθε ασθενή. Υπάρχει η τοπική θεραπεία και η συστηματική θεραπεία που στοχεύουν στη μείωση της σμηγματόρροιας. (περιλαμβάνει αντιβιοτικά, υπεροξείδιο του βενζολίου, τρετινοίνη, αδαπαλένη, ταζαροτένη. Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή και ισοτρετινοίνη.)

Η ακμή αφήνει ουλές? Υπάρχει θεραπεία των ουλών?

Ουλές μπορεί να αφήσουν όλες οι μορφές της αλλά κυρίως η οζοκυστική και η  conglobata. Το 17% των ασθενών που πάσχει από ακμή εμφανίζουν ουλές.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με ακμή θα πρέπει να απευθύνονται σε Δερματολόγο και να γνωρίζουν ότι η ακμή είναι μία χρόνια νόσος, η θεραπεία της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ( από 2 μήνες έως 1 έτος ) και κυρίως ότι για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος απαιτείται καλή υγιεινή και πρόληψη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ

Υπάρχουν 5 τύποι ουλών και ανάλογα με μορφή τους επιλέγουμε και τη θεραπεία. Η (θεραπεία των ουλών στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου είτε με τη διέγερση του ενδοθηλίου, είτε με θερμική διέγερση, γι’αυτό και καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι ο συνδυασμός των θεραπειών.)

Εφαρμόζω Laser Fractional ( θερμική διέγερση ) σε συνδυασμό με χημικά peeling ( ελεγχόμενη καταστροφή ολόκληρης ή τμήματος της επιδερμίδας και/ή του χορίου ) με Laser ND:YAG  ( διέγερση του ενδοθηλίου ), microneedling (μηχανικός τραυματισμός), μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, μονοπολικές ραδιοσυχνότητες  (RF) και Plasma light με μεσοδιάστημα μεταξύ τους 15 – 30 ημέρες. Το Laser Fractional μπορεί να εφαρμοστεί στην ίδια συνεδρία με το χημικό peeling και να ακολουθήσει συνεδρία με Laser ND:YAG ή με microneedling   ή μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, ή μονοπολικές ραδιοσυχνότητες ή Plasma light μετά από 15-30 ημέρες. Σε ελαφρές περιπτώσεις ουλών εφαρμόζω peeling μικροκρυστάλλων 4-10 συνεδρίες συνολικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προετοιμασία της επιδερμίδας πριν το χημικό peeling,αντί για lotion. Το peeling μικροκρυστάλλων προκαλούν ήπια απολέπιση συγκριτικά με τα χημικά peeling.

Οι ουλές ακμής αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε Δερματολόγο και να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνδυασμό θεραπειών και επαναλαμβανόμενες συνεδρίες .Η επιλογή και ο συνδυασμός  των θεραπειών εξαρτάται κυρίως από τον τύπο των ουλών, την έκτασή τους, την ηλικία και την συνεργασία του ασθενούς.

http://blog.nowdoctor.gr/27867-akmi-kai-therapeia-oulon-akmis/


4η Ημερίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος


Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το Σάββατο 13/2 στο Ξενοδοχείο «Divani Caravel» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ημερίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος, προσελκύοντας για ακόμη μία φορά μεγάλο ενδιαφέρον, με τη συμμετοχή να φθάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στην κατάμεστη από οδοντιάτρους αίθουσα χωρητικότητας άνω των 750 ατόμων.

Η Επιστημονική Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος έχει θέσει ως σταθερό στόχο τη διαρκή συνεισφορά στην προώθηση και διάδοση των εξελίξεων στο επιστημονικό πεδίο της οδοντιατρικής και μέσα από τις δραστηριότητές της επιδιώκει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη του οδοντιάτρου για συνεχή ενημέρωση, όσον αφορά στα προβλήματα με τα οποία έρχεται συνήθως αντιμέτωπος.

Εκλεκτοί και καταξιωμένοι ομιλητές από τον χώρο της Ιατρικής και Οδοντιατρικής προσέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους σε θέματα άκρως ενδιαφέροντα για τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ήταν δωρεάν, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσέλευσης των ενδιαφερομένων.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν στις 09.15 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν στις 15.00 και μεταξύ των ομιλητών ήταν καταξιωμένοι επιστήμονες, όπως ο αναπληρωτής καθηγητής οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής Στόματος Φ. Φραγκίσκος, η Ε. Γιαμαρέλλου, ο Χ. Πίτσαβος, ο Α. Φουστάνος, η Π. Παπανικολάου, η Α. Δελακά και ο Γ. Νεόφυτος.

Την ημερίδα χαιρέτησαν με θερμό μήνυμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, που είχε θέσει την ημερίδα υπό την αιγίδα της, κ. Αθανάσιος Κατσίκης και εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά ο γ.γ. κ. Γεώργιος Νεόφυτος. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας.

Δείτε το βίντεο:

http://www.zougla.gr/ygeia/article/4i-imerida-tis-epistimonikis-eterias-xirourgikis-stomatos