Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Βακτήρια από το στόμα επιδεινώνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου


Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Hadassah και του Harvard, τα βακτήρια, αφού εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστημα, καταλήγουν μέσω του αίματος σε όγκους στο παχύ έντερο.

Ιατρική ανακάλυψη η οποία βοηθά τους επιστήμονες να αναζητήσουν λύσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, πέτυχε ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ και του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι βακτήρια, τα οποία εντοπίζονται συχνότερα στο στόμα (φέρουν την ονομασία fusobacteria), αφού εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστημα, καταλήγουν μέσω του αίματος σε όγκους στο παχύ έντερο. Στη συνέχεια, τα βακτήρια προσκολλώνται στους όγκους, εξαιτίας μιας πρωτεΐνης από σάκχαρα, επιδεινώνοντάς τους.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό "Cell Host & Microbe", απέδειξε ότι τα βακτήρια αυτά εισχωρούν στο αίμα μέσω μικροεκδορών που προκαλούνται στο στόμα, από το βούρτσισμα ή οδοντιατρικές επεμβάσεις ή ακόμα και από το μάσημα σκληρών τροφών. Σημαντικό όμως εύρημα της επιστημονικής ομάδας είναι το γεγονός ότι στους περισσότερους ανθρώπους το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια αυτά πριν κάνουν κάποια ζημιά.

Οι εκ των συγγραφέων της έρευνας, δρ Gilad Bachrach, της Οδοντιατρικής Σχολής του Hadassah και δρ Wendy Garrett, του Harvard, τόνισαν σε δήλωσή τους ότι «η κατανόηση αυτού του μηχανισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Θα μας δώσει πληροφορίες για το πώς να εμποδίσουμε τα βακτήρια από το να προσκολληθούν σε όγκους του καρκίνου του παχέως εντέρου». Ο Δρ. Bachrach σημείωσε ότι «βάσει των ευρημάτων, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσον μπορούμε να εμποδίσουμε τα στοματικά βακτήρια από το να ταξιδέψουν μέσω του αίματος στο παχύ έντερο και να επισπεύσουν τη δημιουργία όγκων ή αν ακόμα κάποιοι άνθρωποι διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο από άλλους». Η δρ. Garett υποδεικνύει όμως ότι «τα ευρήματα εισηγούνται ότι τα φάρμακα που στοχεύουν τους ίδιους ή παρόμοιους μηχανισμούς βακτηριδιακών πρωτεϊνών που δεσμεύονται σε σάκχαρα μπορούν δυνητικά να εμποδίσουν και τα βακτηρίδια που επιδεινώνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

O καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μικρόβια αναδεικνύονται ως παράγοντες-κλειδιά που επηρεάζουν την ανάπτυξη και πρόοδο της ασθένειας, προωθώντας την καρκινική ανάπτυξη και εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα από το να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/37739/vaktiria-apo-to-stoma-epideinwnoyn-ton-karkino-toy-paxeos-enteroy.html

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Κινδυνεύουμε από τα... σφραγίσματα;


Μπορεί η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε τα δόντια μας να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια ανέλυσαν στοιχεία από 15.000 άτομα που τα σφραγίσματά τους περιείχαν υδράργυρο, άργυρο, κασσίτερο και άλλα μέταλλα. Εντόπισαν λοιπόν μία σημαντική σύνδεση ανάμεσα στα σφραγίσματα και την έκθεση του οργανισμού στον υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι τοξικός αλλά η επικινδυνότητά του εξαρτάται από τη δόση και το διάστημα έκθεσης σε αυτόν.

Ένα σφράγισμα δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλά όταν κάποιος έχει περισσότερα από 8 συγκεντρώνει στον οργανισμό του 150% περισσότερο υδράργυρο με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για την υγεία του να αυξάνεται. Επιπλέον, αν εκτίθεται σε υδράργυρο στην εργασία του ή από άλλες πηγές (πχ συχνή κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών) αυξάνει ακόμα περισσότερο τις επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία του.

Ο υδράργυρος είναι δηλητηριώδης για τον οργανισμό και έχει συνδεθεί με βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εξετάζονται οι επιπτώσεις των σφραγισμάτων στην υγεία. Όμως είναι η πρώτη φορά που οι έρευνες έφεραν ένα σαφές αποτέλεσμα.

http://yolife.gr/kindyneyoyme-apo-ta-sfragismata